Skip to content
Een unieke beleving in de waterbak van de watertoren

Werken, vergaderen of een event organiseren in een historische watertoren? Dat kan bij Watertoren Bollenstreek! De watertoren stamt uit 1925 en is na bijna 100 jaar een omgetoverd tot multifunctionele locatie, waar je kunt ontspannen, werken en creatieve ideeën kunt uitwisselen. Ook de waterbak boven in de toren heeft een nieuwe functie gekregen. Benieuwd naar de mogelijkheden en nieuwe functie van de voormalige waterbak? We vertellen je er alles over!

Terug in de tijd – de functie van een waterbak

Een watertoren bestaat uit een draagconstructie met een waterbak en werd gebouwd om water op te slaan en de waterdruk te regelen. Daarnaast werd de watertoren gebruikt als “buffer” wanneer er meer water werd verbruikt dan er werd aangevoerd. Wist je dat alle watertorens waren aangesloten op het waternetwerk? Op deze manier ontstond er een constante druk op de leidingen.

Voor de architectuur van watertorens uit de 19e en begin 20e eeuw zijn twee ontwikkelingen van groot belang geweest: de uitvinding van het Intze-reservoir door de Duitse professor Otto Adolf Ludwig Intze (1843-1904) en de ontdekking en toepassing van nieuwe bouwmaterialen en constructietechnieken, waarbij vooral het gewapend beton in het oog springt. Het Intze-reservoir maakt het mogelijk de watertorens met een smallere schacht vorm te geven. Voor die tijd hadden ze een rechte vorm, met een schacht van baksteen of beton.

In 1885 is de vorm van de watertoren, sinds de komst van waterbakken, geheel veranderd. Voorheen was een watertoren een recht gebouw, maar na de toevoeging van deze waterbakken kregen watertorens een andere vorm. Het kreeg een kenmerkend uiterlijk, met een hoge smalle romp met daarop de waterbak als uitkragende kop. Tot het eerste decennium van de 20e eeuw werd vooral voor de onderbouw van de toren gebruik gemaakt van baksteen en sporadisch een open ijzerconstructie. De waterbak werd meestal ook door gemetselde gevels aan het oog onttrokken of in enkele gevallen door hout.

Van waterbak naar collegezaal

De waterbak had door de jaren heen altijd een centrale plek in de watertoren. Zelfs na de upcycling van Watertoren Bollenstreek. In de waterbak hebben wij namelijk een collegezaal gecreëerd waar de elementen van de historische waterbak nog altijd zichtbaar zijn. De collegezaal is via een trap te bereiken en toegankelijk voor ongeveer 50 personen. Klaar voor een unieke beleving in de top van de watertoren?

Reserveer deze unieke presentatieruimte

De collegezaal is een unieke presentatieruimte waarin je een college, presentatie of training kunt geven. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of deze ruimte direct reserveren? Neem dan contact met ons op via 0252 – 25 20 21 of stuur een e-mail naar info@watertorenbollenstreek.nl.

Meer nieuws & inspiratie
Open dagen Watertoren Bollenstreek

Een exclusief binnenkijkje in Watertoren Bollenstreek

Altijd al benieuwd geweest hoe de watertoren er nu van binnen uitziet? Goed nieuws: Vanaf…

Lees meer
Voorjaarsactie Watertoren Bollenstreek

Boek nu een kleurrijk voorjaarsarrangement

Krijg jij ook helemaal zin in het voorjaar? Wij kunnen niet wachten! Prachtig uitzicht vanuit…

Lees meer
FUTURE Bollenstreek

FUTURE event editie 2 ging sky high!

Afgelopen vrijdag 9 februari was de tweede editie van het FUTURE Bollenstreek event. Met spreekster…

Lees meer